Piliniusz Starszy O firmie
Biznes Calivita
Produkty Calivita
Zestawy
Zakazane
Kontakt

Antyoksydanty

Antyoksydanty (zwane wymiataczami wolnych rodników) czyli antyutleniacze są to związki organiczne, których działanie polega na unieszkodliwianiu wolnych rodników, a tym samym - na ochronie komórek przed zniszczeniem.


Sekret nieustającej młodości może być ukryty w substancjach zwanych antyoksydantami (przeciwutleniaczami), które według przeprowadzonych badań mogą być potężną bronią w walce ze skutkami starzenia. "Myślę, że uzyskane dowody są bardzo przekonywujące, że jeśli zwiększymy spożycie określonych antyoksydantów, możemy na tym skorzystać" mówi Dr. Jeffrey Blumberg, szef Laboratorium Badań nad Antyoksydantami w Centrum Badań nad Ludzkim Odżywianiem (USDA Human Nutrition Research Center on Aging) na Uniwersytecie Tufts.


Antyoksydanty i wolne rodniki w organizmie


Cząsteczki tlenu z brakującymi elektronami, zwane wolnymi rodnikami powstają w procesie zużywania tlenu przez organizm.Wolne rodniki kradną elektrony od zdrowych komórek, powodując ich uszkodzenie. Uważa się, że takie uszkodzenia się gromadzą, co według teorii naukowców, prowadzi do starzenia się i rozwoju różnych chorób. Począwszy od zwykłych zmarszczek, a na nowotworach skończywszy, wszyskie choroby i dolegliwości przypisywane są działaniu wolnych rodników. Czynniki środowiskowe, takie jak promieniowanie czy dym tytoniowy mogą zwiększać liczbę wolnych rodników w organizmie. Trzy najlepiej poznane antyoksydanty, to witamina E, witamina C oraz beta karoten, ale jest ich znacznie więcej, choćby takie, jak selen, luteina.



Pozytywne wyniki


W Chinach przeprowadzono badania, z których wynika że w okresie pięcioletnim, ci, którzy otrzymywali codziennie witamina E, selen oraz beta karoten mieli o 13% niższy wskaźnik zapadalności na nowotwory niż ci uczestnicy, którym podawano tylko placebo. W badaniach brało udział 30 000 uczestników.


Badanie publikowane w The New England Journal of Medicine z 20 maja 1993 roku donosiło o znaczącym spadku częstości występowania choroby wieńcowej serca u kobiet, i u mężczyzn, którym podawano 100 IU (jednostek międzynarodowych) witaminy E dziennie.
Specjaliści sugerują, że efekt antyoksydacyjny jest wzmacniany, kiedy antyoksydanty są pochodzenia organicznego, ponieważ część składników produktów roślinnych nie występuje w chemicznie przygotowanych pigułkach.


Korzyści ze zmian w diecie są więc oczywiste


Dr.Blumberg wskazuje na nowe badania nad korzystnym działaniem innych, mniej znanych antyoksydantów, jak lycopene (dominujący karotenoid w surowicy krwi, występuje w większych stężeniach niż beta-karoten), przeciwutleniacz, który może skutecznie zapobiegać poważnym schorzeniom, takim jak np. choroby serca, czy nowotwory. Istnieją też dowody na to, że likopen zapobiega utlenianiu LDL (cholesterolu o niskiej gęstości) i w ten sposób przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. Również inne karotenoidy pochodzące z żywności, mogą zmniejszyć częstość raka prostaty, oraz luteina, która jest silnie związana ze spadkiem występowania zwyrodnienia plamki zależnego od wieku oraz raka prostaty. Badania w grupach wysokiego ryzyka, sugerują, że większe korzyści ze zwiększonego spożycia antyoksydantów występują u tych, którzy mają zwiększone ryzyko choroby.Chociaż nie można jeszcze określić antyoksydantów, jako lek na choroby i starzenie się, spożywanie większej ilości antyoksydanty przynosi dobrze udokumentowane korzyści w poprawie zdrowia, niezależnie od ich działania przeciwko wolnym rodnikom.

 

Uzupełnianie diety jest konieczne.

"Niewiele osób odżywia się według zalecanych norm” mówi Blumberg


Zamiast dietę urozmaicić większą ilością warzyw i owoców, posiłki całymi latami obfitują w tłuszcz, skrobię i cukier. Palacze papierosów, alkoholicy oraz osoby z zaburzeniami układu immunologicznego, mają duże problemy z uzyskaniem wszystkich składników odżywczych jedynie ze spożywanych posiłków. Właśnie dlatego preparaty uzupełniające dietę mogą być jedynym sposobem na to, aby zapewnić potrzebne składniki w odpowiednich ilościach. W ogóle, trudno jest znaleźć witaminę E lub C w przeciętnej diecie. Podczas gdy spożywanie dużej ilości warzyw i owoców jest sposobem na pozyskanie składników odżywczych, tabletka dobrej, naturalnej multiwitamin Full Spectrum lub Super Mega 50 uzupełni wszelkie braki.

Powrót

O firmie   Współpraca   Produkty   Zestawy   Zakazane   Kontakt