Piliniusz Starszy O firmie
Biznes Calivita
Produkty Calivita
Zestawy
Zakazane
Kontakt

Mangostan

W tropikalnym klimacie potrzeba prawie 10 lat, aby drzewo mangostanu zaczęło rodzić owoce. W pełni rozwinięte drzewa osiągają wysokość 25 metrów, dostarczając tysiące owoców każdego roku. Rośliny te uważa się za "ultratropikalne" i wrażliwe - nie tolerują temperatury poniżej 4,44 °C, ani powyżej 37,78 °C. Sadzonki giną w temperaturze 7,22 °C. W związku z tym nic dziwnego, że wciąż uprawa tej rośliny maleje. W przeciwieństwie do innych tropikalnych owoców, mangostan ma słodki i przyjemny smak - przypomina połączenie ananasa i brzoskwini, a szczególnie zachwycające jest zwłaszcza pierwsze wrażenie. Mangostan jest owocem szczególnie cennym ponieważ zawiera wiele witamin, soli mineralnych oraz błonnik, a także bardzo ważny składnik czyli kwas elagowy, występujący również w innym produkcie CaliVity Smokerade, który jest jedną z najsilniejszych substancji o działaniu antynowotworowym bowiem chroni przed uszkodzeniem nasz materiał genetyczny (występuje również w, produkcie przeznaczonym nie tylko dla palaczy czynnych, ale i biernych oraz osób, które wiele godzin w ciągu dnia spędzają w samochodzie i ruchu ulicznym).

Zamiast wyliczać poszczególne zalety, lepiej podkreślić rolę Mangostanu w zachowaniu lub powrocie do zdrowia - Garcinia Mangostana stwarza warunki do regulacji każdej komórki. Podstawowy warunek zdrowia - każda komórka powinna komunikować się z drugą komórką, jak również ze zdrowym, wewnętrznym biochemicznym i bioelektrycznym systemem informacyjnym.
Mangostan będący głównym składnikiem Zenthonic'u, zawiera aż 17 różnych związków ksantynowych. Ksantony to dobroczynne fitoskładniki, które neutralizują wolne rodniki, sprawiając, że układ odpornościowy pozostaje silny i zdrowy. Taka bogata ich ilość nie występuje w żadnym innym spożywanym przez ludzi owocu. Ksantony w mangostanie



Zastosowanie w tradycyjnej (ludowej) medycynie

Botanik Julia Morton tak pisze o zastosowaniu Mangostanu w medycynie ludowej:

"Po wysuszeniu pokrojona skórka jest proszkowana i stosowana podczas czerwonki. W postaci maści jest zalecana na egzemy i choroby skóry. Wywar ze skórki jest przyjmowany w celu złagodzenia biegunki, w zapaleniu pęcherza moczowego, rzeżączce i śluzowo-ropnym wycieku z cewki po rzeżączce (wodnisty wysięk). Jest także stosowany zewnętrznie jako płyn ściągający. Porcja skórki jest moczona w wodzie przez całą noc, a napar podawany jako lekarstwo przy przewlekłych biegunkach u dorosłych i dzieci.

Filipińczycy stosują wywar z liści i kory jako środek przeciwgorączkowy oraz do leczenia pleśniawek, biegunki, czerwonki i chorób układu moczowego. Na Malajach, napar z liści, połączony z niedojrzałym bananem i niewielką ilością benzoiny, aplikowano na rany po obrzezaniu. Wywar z korzenia przyjmowano w celu regulacji menstruacji. Ekstrakt z kory, zwany "amebobójczym", wprowadzono do leczenia dyzenterii pełzakowej."

  • W Indiach, Malezji, Tajlandii, na Filipinach i w Wietnamie od wieków stosowano mangostan ze względu na jego korzyści zdrowotne.
  • W Indiach, Tajlandii i Chinach, preparaty ze skórki są używane w czerwonce oraz innych postaciach biegunek infekcyjnych, jako leki przeciwbakteryjne i przeciwpasożytnicze.
  • Chińczycy i Tahitańczycy wykorzystują przeciwbakteryjne i antyseptyczne właściwości do leczenia zainfekowanych ran, gruźlicy, malarii, infekcji dróg moczowych, kiły i rzeżączki.
  • Na Karaibach herbata z mangostanu, znana jako "woda kreolska", jest używana jako lek tonizujący na zmęczenie i złe samopoczucie - powszechne dolegliwości, które dotykają milionów osób na całym świecie.
  • Brazylijczycy używają podobnej herbaty jako czynnik przeciwrobaczy i wspomagający trawienie
  • W Wenezueli, pasożytnicze infekcje skóry są leczone gorącymi okładami z owocu.
  • Filipińczycy stosują ekstrakt z owocu do łagodzenia gorączki oraz leczenia pleśniawek, biegunki, czerwonki i chorób układu moczowego.
  • Ściągające właściwości tej rośliny wykorzystuje się, aby zapobiec odwodnieniu i utracie niezbędnych substancji odżywczych z przewodu pokarmowego podczas biegunki. W Azji od dawna wiadomo, że mangostan posiada niezwykle silne właściwości przeciwzapalne, poprzez działanie hamujące wypuszczenia histaminy i syntezy prostaglandyn E2 przez owoc Garcinia mangostana. Z tego też powodu, w wynikach badań naukowcy sugerują, że 40% fragmentu etanolu owocu Garcinia mangostana ma potężne wstrzymujące działalności zarówno przeciw działaniu histaminy ( czynnik stanów zapalnych) i syntezy prostaglandyn E2.

Ma to również korzyści w działaniu przeciwalergicznym, 40% etanolu z owocu Garcinia mangostana zahamowało IgE pośredniczące w wypuszczaniu histaminy. Ponad to, atopowe zapalenie skóry i inne choroby skórne np. typu pokrzywka (PCA), znacząco zostały zahamowane przez te same 40% etanolu z owocu Garcinia mangostana. Donoszono także o jego skuteczności w leczeniu wyprysków i innych nadmiernie rogowaciejących stanach skóry.

Podsumowując, mangostan często jest stosowany w medycynie ludowej - może więc dołączyć do dość długiej listy roślin, które można uważać za obiecujące źródło nowych leków.

Fragmenty Nutrition & Health nr 9, nr 1 (32) Marzec 2006

 

Podstawowym składnikiem najnowszego preparatu CVI - ZenThonic - jest Garcinia mangostana, czyli Mangostan, którego nie należy utożsamiać z owocem mango. Ponadto zawiera on "cudowną mieszankę" dobrze znanych roślin. Mangostan będący głównym składnikiem Zenthonic'u, zawiera aż 17 różnych związków ksantynowych. Taka bogata ilość nie występuje w żadnym innym spożywanym przez ludzi owocu. Mangostan to źródło szczególnie dużych ilości ksantyn - flawonoidów o silnych właściwościach antyoksydacyjnych, a także innych przeciwutleniających polifenoli i katechin.

Wśród składników ZenThonic można odnaleźć prawie każdy rodzaj substancji odżywczych oraz fizjologicznie zdrowe "wibracje" (tzw. czynniki bioinformacyjne), tak bardzo niezbędne dla utrzymania zdrowia każdego z nas. Wibracje te docierają do nas dzięki energii słonecznej zawartej w owocach i są niezbędne do harmonijnego funkcjonowania naszego organzimu. Oprócz mangostanu, ZenThonic zawiera koncentrat soków z czerwonych winogron, borówek, truskawek, malin, jest tu ceniona w stanach zapalnych szczególnie układu moczowego - żurawina wielkoowocowa, jak również z jabłek i gruszek.

Owoce - poza enzymami, witaminami, składnikami mineralnymi i antycyjanami - są również bogate w inne pożyteczne składniki, np. w kwas elagowy, fitonowy, chlorogenowy oraz cenny błonnik. Każdy z tych owoców zawiera w sobie odrobinę energii słonecznej oraz jest bogatym źródłem rozmaitych substancji ochronnych i odżywczych. Podane jednocześnie, dostarczają praktycznie wszystkie witaminy, składniki mineralne, enzymy oraz błonnik - niezbędne ludzkiemu organizmowi.

Dodatkowo, emitowane przez nie wibracje dostosowują się do częstotliwości wibracji komórek ludzkich, zapewniając ich prawidłowe funkcje.

ZENTHONIC

CaliVita® International, chcąc pozostać w zgodzie z postulatami życia, tzn. dostarczyć korzyści mających swoje źródło w naturalnej żywności i biologicznie aktywnych suplementach diety, wprowadziła unikalny produkt zwany ZenThonic. Odpowiedni dobór składników umożliwia powrót do natury tak blisko, jak to tylko możliwe. Nie chwaląc i nie reklamując zalet produktu ZenThonic, poznajmy podstawowe fakty na temat owocu Garcinia mangostana oraz innych owocowych składników tego preparatu.
Skład produktu ZenThonic :


Składnik odżywczy Ilość w gramach na 100 g produktu

 

 

koncentrat soku z:
mangostanu 36
czerwonych winogron 10
truskawek 3
żurawiny wielkoowocowej 1,2
malin 0,5
wiśni 0,5
jabłek 0,3
gruszek 0,3
borówki amerykańskiej 0,3
przecier gruszkowy 0,3

Mangostan a wartość ORAC

Bardziej kompletną listę składników podano w pouczającej i użytecznej Fitochemicznej i Etnobotanicznej Bazie Danych etnobotanika doktora Jamesa Duke (Duke 2004). Dr James Duke, który przeszedł na emeryturę w 1995 r., jest być może głównym amerykańskim etnobotanikiem. Przez 35 lat pracował dla the USDA i the University of Maryland. Jest płodnym pisarzem i kontynuuje pisanie nawet na emeryturze. Przez lata uczestniczył w radach naukowych licznych korporacji, jak również intensywnie udzielał konsultacji wielorakim korporacjom w przemyśle zielarskim. W gruncie rzeczy, dr Duke poddał analizie chemicznej szeroką gamę naturalnych produktów, stosowanych jako suplementy. W oparciu o chemiczne składniki, sporządził listę znanych mechanizmów działania tych substancji. Lista ta stanowi przewodnik dla innych osób, by mogli zająć się dalszymi badaniami naukowymi, dotyczącymi potencjalnych korzyści zdrowotnych różnych roślin. Dr Duke spisał, z przypuszczalnymi dziennymi dawkami, oczekiwane korzyści zdrowotne, oparte na jego lub innych naukowców badaniach składników owocu mangostanu. Pełna lista korzyści nie mieści się w głowie - zawiera 138 oddzielnych właściwości.

Oto liczne korzystne działania, zaobserwowane przez większość osób spożywających mangostan:

  • antylipemiczny (obniża LDL)
  • antyhypertensyjny (obniża ciśnienie tętnicze)
  • zapobiega miażdżycy (zatykającej i usztywniającej naczynia)
  • kardioprotektor (chroni mięsień sercowy)
  • hipoglikemiczny (obniżający poziom cukru we krwi
  • przeciw otyłości (naturalna utrata masy ciała)
  • działanie przeciw parkinsonizmowi i chorobie Alzheimera,
  • korzystny w innych postaciach otępienia
  • przeciwdepresyjny, przciwlękowy, w tej samej kategorii botanicznej jak dziurawiec
  • przeciwgrzybiczy
  • przeciwbakteryjny
  • przeciwwirusowy,
  • używany do leczenia zapaleń skóry, zakażeń ran, grzybicy wywołanej przez dematofity, trądzika
  • przeciwzapalny
  • przeciwgorączkowy immunostymulant (stymuluje odpowiedź immunologiczną)
  • przeciwbiegunkowy
  • zwalczający choroby przyzębnej
  • zapobiegający jaskrze i zaćmie
  • zapobiegający starzeniu się
  • przeciwnowotworowy


Mangostan a wartości ORAC


ORAC (zdolność absorpcji rodników tlenowych) – to miara antyoksydacyjnych wartości substancji. Wartości ORAC dla większości owoców i warzyw zostały określone przez standardowe laboratoria i opublikowane w naukowych czasopismach. Według referencji pewnych stron internetowych mangostan posiada ORAC 17000 do 24000! Porównując - wartość ORAC 100 gram suszonych śliwek wynosi 5770. Dotychczas suszone śliwki miały opinię prawdziwego mistrza ORAC.

Według doktora Ronalda Priori z The US Departament of Agriculture Research Service w Tufts University, Boston, Massachusetts,

„zwiększając spożycie owoców i warzyw, szczególnie tych o wysokiej wartości ORAC, można znacząco podnieść poziom antyoksydantów o 15 do 20%.”


Dlaczego więc, eksperci medyczni są zawsze tak zmartwieni i podejrzliwi, jeśli chodzi o naturalne korzyści zdrowotne?


Rzeczywista kontrola

Dr J. Frederic Templeman, rodzinny terapeuta z Georgia, autor niedużej książki o mangostanie, wspomina o 44 naukowych publikacjach na ten temat, lecz istnieje dokładnie 29 artykułów na temat Garcinia mangostana w PubMed, Amerykańskiej Narodowej Bibliotece Medycznych Bazy Danych czternastu milionów cytatów. W sumie cztery z tych badań odnosi się do raka. W jednym badaniu in vitro wykazano, że obecny w mangostanie ksanton zabija komórki rakowe tak skutecznie, jak wiele leków chemioterapeutycznych. Wydaje się również (na podstawie ograniczonych danych), że składniki występujące w znacznych ilościach w mangostanie mogą hamować szkodliwe enzymy COX1 i COX2 oraz mogą również wywoływać zaprogramowaną śmierć komórki (apoptozę) w nieprawidłowych komórkach (Ho 2002). A zatem, mangostan dołączył do dosyć długiej listy składników naturalnego pochodenia, które potencjalnie mogą wykazywać pewną aktywność przeciwnowotworową. Jak dotychczas - te 29 artykułów nie stanowi bogactwa danych. Na przykład, dla przeciwieństwa, na liści PubMed znajduje się ponad 230 artykułów na temat witaminy C i raka, z których 125 odsyła do prób klinicznych. Podobna liczba badań istnieje na temat witaminy E i raka. 835 badań o melatoninie i raku, i naprawdę imponująca 16000 o polisacharydach i raku, włączając 536 klinicznych prób i 277 randomizowanych kontrolowanych badań (RCTs). Jednak, musimy być sprawiedliwi. W zachodnim świecie, mangostan został wprowadzony dopiero niedawno, zatem nie może rywalizować z takimi nestorami jak witamina C lub E. Do niedawna niewiele informacji naukowych dotyczących ksantonów było dostępnych w środowisku medycznym. Wiele badań klinicznych dotyczących tych substancji przeprowadzono od początku do końca na uniwersytetach i w ośrodkach badawczych w Azji. Dopiero ostatnio zaczęły one zwracać uwagę zachodnich naukowców. Składniki odkryte w roślinach od dawna cieszą się dużym zainteresowaniem badaczy nad rakiem. Nigdy nie wolno nam zapomnieć, że około jedna piąta wszystkich czynników chemioterapeutycznych – włączając winkrystynę, winblatynę, etopozyd, tenipozyd i taksol – ostatecznie pochodzi ze źródeł roślinnych Wielu z nich zajęło dużo czasu by przejść przez procesy regulacyjne, ponieważ poważne badania w medycynie botanicznej.

Bez przesady możemy stwierdzić, że naturalnie przygotowane napoje owocowe są napojami pełnymi zdrowia, lecz stan zdrowia można zachować w wyniku połączenia wielu czynników dziedzicznych, jak również środowiskowych.

WARTOŚCI ORAC A INNE SKŁADNIKI ZENTHONIC



Cudownie smakująca mieszanka owocowa ZenThonic, zawiera opatentowane organiczne, wysuszone w niskiej temperaturze koncentraty soków z borówki, żurawiny, jabłka, wiśni i gruszki, malin, truskawek. Jest to pełen mocy koncentrat odżywczy.

Jagody to jedne z najbogatszych, naturalnych źródeł antyoksydantów. Uprawiane w sposób naturalny borówki, truskawki, maliny i jeżyny zawierają silne, zwalczające choroby fitoskładniki takie jak kwas elagowy, kwercetynę, witaminę C i antocyjany. Jagody są również bogate w błonnik.

Tak jak kiedyś cebula i jabłka, tak dziś wiele gatunków jagód znane są jako dobre źródła flawonoidu - kwercetyny. Flawonoidy są potężnymi, rozpuszczalnymi w wodzie składnikami, nie wytwarzanymi przez organizm. Służą do zwalczania oksydacji - procesu, w którym gromadzone są uszkadzające komórkę wolne rodniki.

Najlepiej znane są właściwości kwercetyny, która dobrze znana jest jako substancja zapobiegająca utlenianiu cholesterolu, tym samym zmniejszająca ryzyko miażdżycy i ostatecznie chorobom serca. Wykazano, że jej antyoksydacyjna siła poprawia wzrok i zapobiega zaćmie.

Według wyników stosunkowo niedawno przeprowadzonego badania, opublikowanych w The European Journal of Clinical Nutrition, u 20 mężczyzn, którym przez osiem tygodni codziennie dodawano do diety 100 g czarnej porzeczki, borówki i czarnej borówki, poziom kwercetyny we krwi zwiększył się od 32 do 51 % niż u 20 mężczyzn, którzy pozostawali na zwykłej diecie.

Do chwili obecnej wydaje się, że najlepiej poznanym jagodowym źródłem kwercetyny są żurawina, borówka i czarna porzeczka. Ponieważ gotowanie, mrożenie i wyciskanie soków z jagód może niszczyć wiele antyoksydantów, najlepsze jest jedzenie ich w świeżej postaci, najbardziej bogatej w składniki odżywcze.

Owoce o wysokim wskaźniku ORAC

NATURALNA OCHRONA KOMÓRKOWA



Badania wykazały, że wiele chorób degeneracyjnych jest bezpośrednim efektem uszkodzenia wolnorodnikowego w organizmie. Uważa się, że wolne rodniki są głównym elementem w progresji starzenia i chorób. Łatwo można uniknąć destrukcji zdrowych komórek poprzez dodanie do swojej codziennej diety substancji antyoksydacyjnych.
W dzisiejszym, szybko kroczącym świecie praktycznie niemożliwe jest uzyskanie takiego stężenia składników odżywczych, które pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na te substancje. Produkt ZenThonic, złożony z Garcinia mangostana i opatentoeanej mieszanki owoców jest suplementem diety, który może pomóc nam osiągnąć stan pełnego zdrowia na poziomie komórkowym.

W Uniwersytecie Tufts w Bostonie są prowadzone testy zwane ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity – Zdolność absorpcji rodników tlenowych), które mierzą in vitro zdolność żywności, osocza krwi i właściwie każdej substancji do neutralizowania wolnych rodników tlenowych. Badania w the JeanMayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging w Uniwersytecie Tufts w Bostonie sugerują, że spożycie owoców i warzyw z wysoką wartością ORAC może spowolnić proces starzenia zarówno w organizmie, jak i mózgu. Początkowe dowody wskazują, że ta aktywność antyoksydacyjna przekłada się na zwierzęta, chroniąc komórki i ich składniki przed uszkodzeniem oksydacyjnym. Dostarczanie dużej ilości żywności o wysokiej aktywności ORAC, takiej jak szpinak, truskawki i borówki, znacznie zwiększa siłę antyoksydacyjną ludzkiej krwi, zapobiega utracie długoterminowej pamięci i zdolności uczenia się u szczurów w średnim wieku, utrzymuje zdolność komórek mózgowych szczurów w średnim wieku do odpowiedzi na chemiczne bodźce oraz chroni naczynia przed uszkodzeniem oksydacyjnym.

Wartości ORAC owoców i warzyw obejmują tak szeroki zakres, że zjadając tylko te o najniższych wartościach, można osiągnąć wartość ORAC rzędu 1300 jednostek. Lub, jedząc siedem rodzajów owoców z wysokimi wartościami ORAC, całkowita pojemność ORAC może sięgnąć 6000 jednostek ORAC. Np., sama jedna filiżanka borówek dostarcza 3200 jednostek ORAC. Na podstawie dotychczasowych dowodów, eksperci w USDA i Tufts University sugerują, że należy zwiększyć dzienne spożycie od 3000 do 5000 jednostek ORAC, by mieć znaczący wpływ na pojemność antyoksydacyjną osocza i tkanek.



Aktywność antyoksydacyjna owoców (klasyfikacja według naukowców z USDA Tufts University)

Owoc

Wynik ORAC*

Mangostan

17 000 – 24 000

Suszone śliwki

5770

Rodzynki

2830

Borówki

2400

Czarne jagody

2036

Truskawki

1546

Maliny

1220

Śliwki

949

Pomarańcze

750

Czerwony grejpfrut

483

Jabłka

218

Gruszki

134





Według naukowców z Centrum Starzenia w Tufts godne uwagi jest, że suszone śliwki mogą stanowić ważną obronę przed procesem starzenia się i związanymi z nim chorobami. Ich antyoksydacyjne wartości ORAC wyniosły 5770. A, jak cytowano wcześniej - mangostan ma wartość ORAC 17000 – 24000. Potrzebne są badania epidemiologiczne i kliniczne, jak również dane empiryczne, żeby potwierdzić prawdziwe korzyści tych niezwykłych wyników ORAC.

Połączenie owoców (naturalnych antyoksydantów) w ZenThonic ma silne właściwości wzmacniajace. Wspomniane wcześniej wyniki obszernej analizy ORAC (Zdolność Absorpcji Rodników Tlenowych) przeprowadzonej w Uniwersytecie Tufts w Bostonie wskazują na silne właściwości chroniące komórki i ich składniki przed uszkodzeniem oksydacyjnym. Wykazano również, że pomagają zwolnić procesy związane ze starzeniem się zarówno całego organizmu, szczególnie mózgu. Odkryto, że żywność z wysokim ORAC podnosi pojemność antyoksydacyjną ludzkiej, krwi o 10 – 25%, pomagając zwiększyć zdolność uczenia się i zapobiegać utracie długoterminowej pamięci.

Powrót

O firmie   Współpraca   Produkty   Zestawy   Zakazane   Kontakt