Piliniusz Starszy O firmie
Biznes Calivita
Produkty Calivita
Zestawy
Zakazane
Kontakt

Antybiotyki cz. 4 - Szafowanie antybiotykami

Za skandaliczną praktykę uważa się dodawanie antybiotyków do karmy zwierząt hodowlanych. Dodawane są często jako stymulatory wzrostu, a powszechność karmienia nimi zwierząt prowadzi do rozwoju odporności na nie wśród bakterii. Ponieważ produkty zwierzęce spożywają później ludzie, antybiotyki trafiają do naszych organizmów, prowadząc do uodpornienia się bakterii i rozwoju różnych chorób.

Antybiotyki trafiające do organizmów zwierząt, a potem ludzi umożliwiają silne rozmnażanie się w nich szczepów bakteryjnych będących już naturalnie opornymi lub w wyniku ewoluacji stają się nimi. Jakby tego było mało, ostatnie wyniki badań wskazują na to, że te same antybiotyki podawane zwierzętom od lat, same w sobie zawierają już geny odporności. Uwagę na to zwrócili naukowcy z kanadyjskiego Uniwersytetu w Kolumbii Brytyjskiej. Ma to istotne znaczenie, gdyż fragmenty DNA są wchłaniane przez wiele bakterii jelitowych , a te przejmują zawartą w antybiotykach odporność i zyskują nad nimi przewagę.
Miały sporo czasu na to, by się w końcu uodpornić, bo preparaty zawierające antybiotyki, zwierzętom hodowlanym podaje się już od 1976r.
Świat bakteryjny dostaje „na talerzu” ogromną możliwość wypracowania sobie odporności. Kanadyjscy uczeni alarmują, że nie można tego zjawiska bagatelizować, gdyż odkryte przez nich DNA odporności, bardzo przypominają te, które odpowiadają za neutralizację pokrewnego antybiotyku – wankomycyny, uważanego za ostatnią deskę ratunku w wielu infekcjach bakteryjnych, zwłaszcza wywoływanych przez gronkowca złocistego. Niepokojące jest także tempo wzrostu odporności na ten antybiotyk.

Wprowadzając na tak masową skalę antybiotyki sami sobie kręcimy sznur na szyję. Niebawem dojdzie do tego, że najprostszych infekcji nie będzie czym leczyć!!! Alarmują naukowcy.

Dr Henryk Różański twierdzi, że wraz z wprowadzeniem i powszechnym stosowaniem coraz większej ilości antybiotyków w sposób nieprawidłowy nastąpił u ludzi i zwierząt wzrost zakażeń grzybami patogennymi, wirusami i chlamydiami. Kolejnym następstwem dodawania antybiotyków do pasz i stosowania ich w przypadkach nieuzasadnionych (np. profilaktycznie przy chorobach wirusowych) jest pojawienie się enzymów bakteryjnych inaktywujących antybiotyki. Medycyna zmaga się obecnie z problemem beta-laktamazy, dehydropeptydazy oraz enzymami unieczynniającymi antybiotyki aminoglikozydowe.

Powrót

O firmie   Współpraca   Produkty   Zestawy   Zakazane   Kontakt