Piliniusz Starszy O firmie
Biznes Calivita
Produkty Calivita
Zestawy
Zakazane
Kontakt

Czy wiesz co jesz? - Mleko twój wróg

"Uleczyć nieuleczalne” Dr hab. Michał Tombak


„ 80-90% wapnia zawartego w pasteryzowanym mleku nie zostaje przyswojone przez organizm. Cóż więc pozostaje w organizmie po spożyciu pasteryzowanego mleka? Kazeina ( ciężkostrawne białko, wykorzystywane w przemyśle jako surowiec do produkcji organicznego kleju ), tłuszcz zwierzęcy, który zwiększa poziom cholesterolu i promieniotwórczy ( radioaktywny ) pierwiastek stront 90, będący nieodłącznym towarzyszem wapnia w mleku.


Okazuje się więc, że zamiast niezbędnego wapnia organizm otrzymuje z mleka „klej”, który „skleja” naczynia krwionośne, kamienie w nerkach i wątrobie, powoduje powstawanie w ciele guzów, deformację stawów rąk i nóg oraz osadza się w tkankach i ścięgnach pod postacią śluzu; tłuszcz nasycony ( z mleka ), „zapycha” naczynia krwionośne, szykując nam powoli stan przedzawałowy, a promieniotwórczy stront 90 sprzyja powstawaniu komórek nowotworowych. Ostatnio coraz częściej mleko nazywa się „cichym zabójcą”. W pełni zgadzam się z tym określeniem.”



„Tao zdrowia” Daniel Reid


„MLEKO. Doszliśmy do jednego z najbardziej kontrowersyjnych składników zachodniej diety. Ludzie Wschodu i Afrykanie tradycyjnie unikali mleka, traktując je co najwyżej jako środek przeczyszczający. Za to w kulturze Zachodu każe się pić mleko każdego dnia, przez całe życie… Powszechna dziś pasteryzacja mleka niszczy jego naturalne enzymy i zmienia budowę jego delikatnego białka, przez co mleko staje się jeszcze gorzej strawne. Żołądek dorosłego człowieka nie jest w stanie strawić pasteryzowanego mleka, a nawet niemowlęta mają z tym kłopoty, o czym świadczą kolki, wysypki, choroby układu oddechowego, gazy, przykry zapach stolca i inne dolegliwości dość częste u dzieci karmionych butelką…
W latach trzydziestych dr M.Pottenger przeprowadził dziesięcioletnią obserwację wpływu pasteryzowanego mleka, na grupę dziewięciuset kotów… Kotom dr Pottengera wystarczyły tylko trzy pokolenia, aby ulec degeneracji, objawiającej się bezpłodnością i poważnym osłabieniem. Tyle mniej więcej pokoleń Amerykanów i Europejczyków wychowało się na pasteryzowanym mleku. Dziś bezpłodność jest jednym z najczęstszych problemów młodych ludzi świata cywilizowanego, a 90% amerykańskich dzieci cierpi na chroniczną próchnicę zębów…(…)


Wśród Amerykanek, które spożywały mnóstwo rozmaitych przetworów mlecznych, odsetek zachorowań na osteoporozę jest największy na świecie, z czego jasno wynika, że przetworzone w ten sposób mleko nie zapewnia dostatecznej ilości wapnia… ”




„Ominąć antybiotyki” Michael A.Schmidt, Leon H.Smidt, Keith W.Sehnert



„Mleko krowie reklamuje się w programach telewizyjnych jako „pokarm doskonały”. Wmawia się nam, że wszyscy go potrzebujemy… Niestety  spożywanie mleka przyczyniło się do wielu problemów zdrowotnych naszego społeczeństwa. Jego spożycie może być jednym z głównych czynników pogłębiających podatność na popularne choroby zakaźne… Problemy wynikające ze spożycia krowiego mleka są tak częste, że cieszący się wielkim szacunkiem profesor pediatrii dr Frank Oski, John Hopkins School of Medicin ( szkoła medyczna działająca przy słynnym szpitalu z „rewolucyjnych” prac badawczo-naukowych ) napisał książkę „Proszę, nie pij mleka” ( Please, don`t drink your Milk ). Dr Fred Pullen, laryngolog pracujący w Miami na Florydzie, przed przystąpieniem do zabiegu rutynowo przeprowadza eksperyment eliminacji nabiału z jadłospisu chorego. Wynik: trzy czwarte dzieci zdrowieje bez konieczności drenażu uszu.”
„W swej książce„Dziecięce choroby uszu”, dr Schmidt radzi po prostu wyeliminować z jadłospisu nabiał jako pierwszy ( i czasami jedyny ) krok w kierunku rozwiązania zagadki nawracających infekcji uszu u dzieci”



„Mleko cichy morderca” Dr Nand Kishare Dharma


„Obecnie naukowcy są niewolnikami organizacji gospodarczych i przemysłu mleczarskiego. Jeżeli prawdziwie niezależni naukowcy wypowiadali się na temat nieprawidłowości picia mleka, to ich głosy były bez skrupułów wyciszane… Ta cała sprawa picia mleka to wyłącznie kampania reklamowa stworzona z premedytacją, mająca na celu osiągnięcie coraz to większych zysków przez przemysł mleczarski, a lekarze podtrzymują to pseudotwierdzenie o konieczności spożywania mleka…
Mleko krowie przeznaczone jest do dużego zwierzęcia posiadającego dużą masę kostną, obdarzonego czterema żołądkami!!!


W imię miłości do dzieci i dla ich dobra rodzice karmią je mlekiem , a lekarze przepisują lekarstwa na choroby, które mleko wywołuje ( alergie, astmy, egzemy, wysypki skórne, zaprcia, biegunki, zapalenie oskrzeli, płuc, migdałków, uszu, anginę, przerost migdałków, chroniczny katar, rumień, koklusz, płonica, błonica, świnka i odra, próchnica i choroby przyzębia, miażdżyca, choroby wątroby i trzustki, choroby oczu, nierównowaga hormonalna i wiele innych…)


Celem pasteryzacji mleka jest niszczenie „złych” bakterii. Wysoka temperatura nie rozróżnia dobrych i złych bakterii, zabija oba rodzaje, również korzystne dla człowieka bakterie kwasu mlekowego. Autorytet wśród znawców tego zagadnienia dr M.Murray, nazwał pasteryzowane mleko „zupą bakteryjną”, ponieważ ciała zabitych w pasteryzacji bakterii pozostają przecież nadal w mleku. Stanowią one duże zagrożenie, ponieważ są świetną pożywką dla innych szkodliwych bakterii, które mogą wtedy bardzo szybko się mnożyć. Ponadto produktem rozkładu martwych już bakterii są substancje toksyczne mogące wywołać dolegliwości chorobowe, jeżeli ich stężenie będzie odpowiednio wysokie.”


„Badacze, jak T.Sigimura i wielu innych odkryli, że ogrzewane białko ma silne właściwości rakotwórcze i mutagenne ( zmieniające kod genetyczny ), a niektóre związki wyizolowane z ogrzewanego białka podane zwierzętom wywoływały u nich raka. Cukier mleczny i tłuszcz również ulegają zmianom pod wpływem ogrzewania i również mogą przekształcić się w substancje rakotwórcze i mutagenne. Australijski naukowiec Joseph de Vardas zajmujący się nowotworami, udowodnił również w swych badaniach negatywny wpływ tych związków. Nie strawiona frakcja tych związków w mleku (kazeina) ulega procesom gnilnym, których produktami jest amoniak i wiele innych toksyn. Kiedy wątroba jest zbyt przeciążona, przedostają się one do krwi, co stwarza korzystne warunki dla rozwoju nowotworów. Poza procesem gnilnym białka mlecznego zachodzi jeszcze inny niebezpieczny proces: nie strawione tłuszcze docierają do jelita grubego, a zawarty w nich cholesterol przekształca się w wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne , tworząc formy epoksydowe – uważane za najsilniejsze czynniki rakotwórcze”. Martwe pożywienie nie może podtrzymać życia.




„Osteoporoza” Annemarie Colbin


"Jeżeli wierzymy, że mleko to źródło wapnia chroniącego przed osteoporozą, musimy pamiętać, że osteoporoza jest najbardziej rozpowszechniona w regionach świata, o wysokim spożyciu mleka, np.: Europa Północna, Kanada i USA. Powinniśmy zwracać szczególną uwagę na to, jak produkty mleczne wpływają na ogólny stan zdrowia, nie wyłączając alergii, przeziębień, katarów, wyprysków skórnych, złego trawienia i nadwagi. Ponieważ znam wiele osób, które pozbyły się wyżej wymienionych schorzeń po wyeliminowaniu z diety mleka, jestem przekonana, że większość ludzi lepiej by uczyniła, rezygnując z regularnego spożywania produktów mlecznych.


Problem z produktami mlecznymi przedstawia się następująco: wiele osób uważa je za przyczynę kataru ( charakterystyczne „zaflegmienie gardła” ), alergie na te produkty są dość powszechne. U dzieci, którym zaprzestano podawania mleka, serów i lodów, zaziębienie lub infekcja ucha często zmniejszają się lub ustępują. Jak stwierdziła dr Christine Northrup w książce „Women`s Dobies, Women`s Wisdom” spożywanie produktów mlecznych ma związek z licznymi schorzeniami kobiecymi: trądzikiem, chronicznymi upławami, bólami menstruacyjnymi, włókniakami, chronicznym rozstrojem jelit i łagodnymi chorobami piersi. Pozbycie się z diety produktów mlecznych likwiduje wszystkie wymienione powyżej problemy , jak również usuwa bóle macicy, alergie, zapalenie zatok i nawracające infekcje drożdżakowi. Mleko lub jego przetwory spożywane przez karmiące matki, mogą wywołać u dzieci, kolki lub alergie na krowie mleko. Niektóre badania stwierdzają również korelację między cukrzycą młodzieńczą a spożyciem mleka”.



 "Zrób fortunę na zdrowym stylu życia"  Paul Zane pilzer


"Mleko i jego przetwory mają główny udział w rozkwicie naszej branży chorób - mleko powoduje alergie, wzdęcia, zaparcia, otyłość, raka, choroby serca, choroby zakaźne i osteoporozę.

Tak, mleko powoduje osteoporozę.(...) Szereg badań doprowadziło do wniosku, że picie mleka raczej wywołuje osteoporozę, niż jej zapobiega. Choroba ta jest wynikiem wypłukiwania wapnia z kości natomiast ilość i rodzaj białka zawartego w mleku (kazeiny) prowadzi do znacznej utraty wapnia. Wapń zawarty w warzywach jest znacznie zdrowszy, łatwiej przyswajalny i jest go tam o wiele więcej niż w mleku. (...)


Departament Rolnictwa dopuszcza, aby 1 mililitr mleka pitnego zawierał 1-1,5 miliona białych ciałek krwi (wyjaśnienie dla niebiologów: jest to po prostu ropa). Wszystkie hormony wzrostu, antybiotyki i ropa pozostają w mleku także po jego przetworzeniu, co powoduje straszliwe konsekwencje dla spożywających je ludzi, zwłaszcza dzieci.



„Oczyszczanie organizmu i prawidłowe żywienie” G.P.Małachow


„Nietolerancja mleka polega na braku fermentu laktozy w komórkach jelitowych. Tylko ten i żaden inny ferment rozszczepia laktozę mleka. Kiedy go brak laktoza staje się „zdobyczą” drobnoustrojów. Bakterie potrafią rozmnożyć się z niesamowitą szybkością. Takie szybkie rozmnożenie się bakterii powoduje dostanie się do środowiska wewnętrznego organizmu dużej ilości drobnoustrojowych metabolitów i jak stąd wynika zatrucie…”


„W czasie sterylizacji mleka obserwujemy zmiany właściwości organicznych i biologicznych mleka: pogarsza się smak, wzrasta gęstość ( zostały zniszczone koloidy i ścięte białko ), obniża się zawartość i przyswajalność witamin i minerałów”.

„Jeżeli najbardziej szkodliwe produkty: zimne i tłuste mleko, śmietana, lody, są spożywane zbyt często, to wg Mikio Kuszi ( specjalista makrobiotyk ) na pewno będziecie mieć cystę np.: jajników, piersi lub mężczyźni prostaty. Dalej w tej cyście przerastają zarodniki pleśni i powstaje rak, dający metastazę. Sami go żywimy, sami go pielęgnujemy, a potem dziwimy się - skąd?”


„Zagadki zdrowia” Josef Jonas


„Przyprowadzono do mojego gabinetu dziecko, które ze względu na takie cechy charakteru jak odpychające zachowanie, błazenady, brak koncentracji przez kilka lat leczone było przez psychiatrów. Badania laboratoryjne wykazały alergię na mleko krowie. Po ograniczeniu spożycia cukru rafinowanego i całkowitym wyeliminowaniu mleka krowiego nastąpiła radykalna zmiana. W ciągu kilku tygodni dziecko spoważniało i zaczęło się zachowywać odpowiednio do swojego wieku. Wyniki nauczania się poprawiły…”



"Droga do zdrowia” Dr hab. Michał Tombak



" Żaden żyjący na wolności ssak na świecie ( oprócz człowieka ), będąc dorosłym osobnikiem, nie spożywa mleka. Tak urządziła to natura... Układ pokarmowy człowieka zbudowany jest inaczej niż krowy. Mleko krowie dostając się do żołądka człowieka pod wpływem kwaśnych soków żołądkowych, ścina się tworząc substancję podobną do twarogu. Ten "twaróg" oblepia czasami inne pokarmy znajdujące się w żołądku. Dopóki ścięte mleko nie ulegnie strawieniu, proces trawienny innego pokarmu nie rozpocznie się. Zjawisko to często powtarzające się, może spowodować zaburzenia w funkcjonowaniu układu pokarmowego. Stąd pytanie: po co zamieniać swój organizm w "fabrykę-przetwórnię" mleka i kwaśnych produktów mlecznych, tracąc przy tym wiele cennej energii na proces trawienia?"



Aby suplementacja produktami CaliVita odniosła pożądany skutek należy wyeliminować z jadłospisu produkty spożywcze sprzyjające dalszemu rozwojowi choroby. Najpoważniejszą jest spożywanie w dużych ilościach mleka i jego przetworów ( z wyłączeniem mleka kwaśnego, masła i maślanki ). Należy zdać sobie sprawę z tego, że szkoda jest zachodu w walce o zdrowie, skoro największy wróg człowieka – mleko zwierzęce i jego przetwory, zaliczane są do podstawy żywienia. Pod tym względem najbardziej narażone są dzieci.



Jedyna dopuszczalna, zgodna z prawami natury jest dieta zgodna z grupą krwi, według dr.P. D`Adamo.

Powrót

O firmie   Współpraca   Produkty   Zestawy   Zakazane   Kontakt