Piliniusz Starszy O firmie
Biznes Calivita
Produkty Calivita
Zestawy
Zakazane
Kontakt

Spirulina Max

Glony (algi) są grupą samożywnych, fotosyntezujących roślin zarodnikowych. Porastają one wody płytkich zatok vitatorun spirulina maxmorskich i jezior, gdzie obserwuje się duże stężenie substancji mineralnych i związków organicznych. Woda zawsze uchodziła za kolebkę życia.
Dziś, kiedy na nasze zdrowie coraz większy, negatywny wpływ wywiera postępująca degradacja środowiska naturalnego, woda z akwenów, gdzie jest największe stężenie soli mineralnych proponuje człowiekowi niezwykłą roślinę o wysokiej wartości odżywczej i potężnych walorach leczniczych niebieskozielony, glon słodkowodny spirulina platensis.

Szczególne zainteresowanie Spiruliną sięga początku lat 70. Wykazano, że jest ona znakomitym źródłem składników mineralnych i witamin. Aż 60-70% suchej masy alg stanowi białko, w tym - cała gama niezbędnych aminokwasów egzogennych, co sprawia, że są one znakomitym ich źródłem. Algi zawierają stosunkowo dużą ilość ß-karotenu, który w miarę potrzeb organizmu, jest przekształcany w witaminę A. Spirulina jest bogata w witaminę B12. Oprócz tego, zawiera tłuszcze w ilości 4-7%, w tym wiele niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych. Żelazo, pochodzące z zielonych alg, przyswaja się o 60% lepiej, niż siarczan żelaza lub inne jego związki niechelatowe zawarte w różnych produktach spożywczych. Zawartość węglowodanów w algach wynosi 13,6%. Ściany komórkowe spiruliny pozbawione są celulozy, dlatego jest ona ważnym pożywieniem dla osób, których trawienie - ze względu na słabe wchłanianie w jelitach - jest upośledzone lub dla osób starszych, czy podczas rekonwalescencji. Z zielonych alg wyizolowano również pewien nowy węglowodan złożony, który poprawia funkcjonowanie systemu immunologicznego.


Alga spirulina platensis jako suplement daje możliwość minimalizacji skutków niezdrowego trybu życia. W dobie „Fast food-ów”, stresującej pracy i ciągłej pogoni za jakimś ustalonym celem nie ma czasu na chwilę zastanowienia nad tym co i kiedy jeść. Z pomocą Spiruliny, która działa na podobnej zasadzie co uzdatniacz do wody pitnej (tyle że w odniesieniu do żywności) pozostając przy dotychczasowym sposobie odżywiania, dajemy organizmowi to, czego potrzebuje: witaminy, minerały i pierwiastki śladowe. Co najważniejsze – w najlepszy znany sposób przyswajalne w proporcjach które ją tą przyswajalność maksymalizują.

Moje doświadczenia z preparatami CF/CV


Cudowne algi - zdrowie pochodzi z wody

Woda jest źródłem życia na Ziemi. Swoje niezwykłe właściwości zawdzięcza m.in. algom. Mają one wyjątkową zdolność gromadzenia niezbędnych dla zdrowia składników pochodzących z głębin: składników mineralnych, pierwiastków śladowych, aminokwasów i witamin. Ze wszystkich alg, słodkowodna spirulina została uznana przez naukowców za najbardziej obiecującą. Zawiera tak dużą koncentrację substancji odżywczych, że nie można porównać jej z żadną inną rośliną. Zawiera bardzo rzadki kwas gamma-linolowy (GLA), w naturze wyłącznie w kobiecym pokarmie i niektórych olejkach roślinnych, np. w olejku z wiesiołka czy ogórecznika, kwas linolowy, witaminę B12, żelazo, kwasy RNA i DNA, silne antyoksydanty, zielony chlorofil, niebieski barwnik, fitocjanin oraz ponad piętnaście karotenoidów, w tym najbardziej znany ß-karoten, którego jest w spirulinie 10 krotnie więcej niż w marchwi. To tylko niektóre ze składników, które świadczą o wysokich walorach zdrowotnych spiruliny. Dzięki swojemu unikalnemu składowi, spirulina od dziesiątek lat jest wykorzystywana w profilaktyce i wspomaganiu leczenia wielu chorób. W pierwszym rzędzie nauka potwierdziła niezwykłą skuteczność stosowania spiruliny w walce z różnymi infekcjami, zaczynając od grypy czy wirusa odry, a kończąc na niezwykle groźnym wirusie HIV. Dzięki dużej zawartości związków mineralnych, spirulina niweluje zakwaszenie organizmu i przywraca równowagę kwasowo-zasadową oraz posiada zdolność odtruwania organizmu z metali ciężkich i innych toksyn. Wiele zawartych w spirulinie składników ma silne zdolności hamujące rozwój stanów zapalnych, towarzyszących alergii czy chorobom reumatycznym. Przyjmowanie spiruliny obniża poziom "złego" cholesterolu, a zwiększa poziom frakcji HDL, czyli "dobrego cholesterolu". Spirulina wykazuje silne działanie krwiotwórcze - poprzez pobudzanie szpiku kostnego, ulega przyspieszeniu proces powstawania zarówno białych, jak i czerwonych krwinek. Obecność bardzo łatwo przyswajalnego żelaza, korzystnie wpływa na produkcję hemoglobiny - czerwonego barwnika krwi, który jest odpowiedzialny za transport tlenu w naszym organizmie.

Spirulina pobudza mechanizmy naprawcze już uszkodzonego DNA, co ma niebagatelne znaczenie w profilaktyce nowotworów. Jej właściwości przeciwnowotworowe zostały potwierdzone, zwłaszcza w odniesieniu do nowotworów jamy ustnej i wątroby. O spirulinie powinni pamiętać nie tylko chorzy, ale i te osoby, które chcą zachować młodość na długie lata. Stosowanie spiruliny zapewnia bardzo duży wzrost witalności organizmu. Dzięki zawartej fenyloalaninie, zmniejsza uczucie głodu, co ma niebagatelne znaczenie dla utrzymania pięknej, szczupłej sylwetki. Wysoka koncentracja kwasów nukleinowych (DNA i RNA) oraz białek, przyczynia się do odmładzania komórek, tak więc spirulina jest cudowną alternatywą dla drogich środków kosmetycznych.


Nasza skóra stopniowo uwalnia się od zmarszczek, odzyskuje piękny koloryt typowy dla młodego wieku. To tylko niektóre z walorów spiruliny. Do tej pory naukowcy zidentyfikowali w algach ok. 2000 związków niezwykle korzystnych dla ludzkiego zdrowia. Dzięki temu bogactwu, jej stosowanie jest polecane wszystkim osobom, które chcą cieszyć się długim i aktywnym życiem.

Grażyna Hołda (SM)


„Obliczono, że każdy Japończykspożywa codziennie od 4,9 do 7,3 grama alg morskich”

dr. Małgorzata Miktus



Zgodnie z wynikami badań naukowych, w ramach uzupełnienia dziennej diety wystarczają 4 gramy (ok. 8 tabletek) spiruliny, by osiągnąć wyraźną poprawę ogólnej witalności oraz bardzo różnorodne, często spektakularne efekty lecznicze. Prowadzone w wielu krajach programy badawcze jednoznacznie potwierdzają korzystny wpływ tej algi na zdrowie, jakimi są m.in.:

  • odtruwanie organizmu z metali ciężkich
  • wzmacnianie systemu immunologicznego
  • obniżenie poziomu cholesterolu
  • działanie przecinowotworowe
  • działanie przeciwwirusowe
  • ogólne pobudzenie zdolności regeneracyjnych organizmu
  • działanie stabilizujące naturalną florę bakteryjną przewodu pokarmowego
  • dostarcza naturalny jod w niedoczynności tarczycy
  • pobudzający proces krwiotwórczy w niedokrwistości i anemii
  • łagodzący wrzody
  • w alergii i astmie
  • w kontroli cukrzycy
  • wspomaga gojenie się ran


Przy tym wszystkim algi spirulina nie są, z medycznego punktu widzenia, żadną formą lekarstwa. Jest to ni mniej ni więcej tylko szczególnie wysokowartościowy pokarm, spełniający liczący już sobie ponad 2000 lat postulat wspomnianego wcześniej Hipokratesa, uchodzącego powszechnie za ojca współczesnej medycyny: "Wasze pokarmy winny być waszymi lekami, a leki wasze - pokarmami".

Naukowcy już niemal od czterdziestu lat próbują dociec, na czym dokładnie polega mechanizm niezwykłych właściwości leczniczych tej mikroalgi. Jednak na trop prastarych sił witalnych tej rośliny udało się wpaść stosunkowo niedawno, głównie na skutek najnowszych, po części bardzo spektakularnych odkryć dokonanych przez biologów i biofizyków, pozwalających w zupełnie nowym świetle spojrzeć na biochemiczną "maszynerię człowieka".


Zalety i korzyści spiruliny

Oto powody dlaczego spirulina jest uznawana za zdrową żywność:

  • podstawowy budulec to białko, zawiera go 4 razy więcej niż taka sama ilość mięsa
  • zawiera 8 aminokwasów, które nie mogą być wyprodukowane przez nasz organizm - aminokwasy egzogenne
  • zawiera beta-karoten - źródło witaminy A, której ilość jest 20 – 25 razy większa niż w marchewce
  • zawiera witaminę B1 w ilości większej niż warzywa czy owoce
  • zawiera witaminę B2 w ilościach 5 – 20 razy większej niż w innym pożywieniu
  • zawiera witaminę B12 która wpływa na poprawę pamięci i zapobiega anemii.
  • większość ludzi spożywa witaminę B12 zawartą w wątrobie zwierzęcej jednak spirulina zawiera jej do 2.5 razy więcej. I może być spożywana przez wegetarian
  • zawiera kwas gamma-linolenowy (GLA), który jest bardzo ważnym kwasem tłuszczowym redukującym cholesterol, a także zapobiegającym nadciśnieniu i chorobom serca


Jak widać, spirulina zawiera ogromną ilość związków. Niektóre z nich są w dużych ilośćiach, inne w mniejszych. Ważny jest fakt, że są one w proporcjach łatwo przyswajalnych przez organizm. Dzieje się tak dlatego, że wszystkie te związki są pochodzenia naturalnego, a nie wyprodukowane w sztucznych warunkach tak jak witaminy dostępne w aptekach. Są to kolejne powody, dla których spirulina jest bardzo wartościowym dodatkiem do żywności każdego z nas.


Skład: Spirulina Max
Spirulina (alga) ...... 500 mg
60 tabletek

O firmie   Współpraca   Produkty   Zestawy   Zakazane   Kontakt