Piliniusz Starszy O firmie
Biznes Calivita
Produkty Calivita
Zestawy
Zakazane
Kontakt

Digestive Enzymes

Enzymy wspomagające trawienie

Nasz organizm musi rozłożyć, przyswoić i przesłać składniki odżywcze do komórek, w przeciwnym razie vitatorun digestive enzymesnie mogą być one wykorzystane. Bez enzymów trawiennych nasz organizm nie byłby w stanie strawić i wykorzystać pożywienia. To dzięki nim dobrze przyswajamy wszystkie znajdujące się w pokarmie składniki odżywcze, potrzebne do sprawnego działania naszego organizmu. Enzymy giną  w pożywieniu już w zetknięciu z temperaturą 37-47?C czyli podczas gotowania, pasteryzowania, opiekania itp.

Stosowane w starożytności powiedzenie: „Jesteś tym, co jesz”, w czasach współczesnej cywilizacji należaloby zmienić na:

 „Jesteś tym, co Twój organizm jest w stanie wykorzystać”, ponieważ istnieją liczne zaburzenia i choroby spowodowane niewłaściwą dietą.

Większość badaczy zajmujących się zagadnieniem enzymów, zgadza się z tezą, że przynajmniej 75% naszej diety powinno składać się z surowej, nie przetworzonej żywności, którą, w razie potrzeby, należy dodatkowo suplementować enzymami. W przeciwnym razie organizm kieruje do trawienia enzymy metaboliczne, zaburzając ich własne funkcje. Przez to słabnie system immunologiczny, wyraźnie przyspiesza się proces starzenia, a osłabiony organizm staje się bardziej podatny na choroby. Zbyt dużo monotonnej, gotowanej/smażonej żywności, spożywanej przez dziesięciolecia całkowicie wyczerpuje organizm. Przewlekłe choroby degeneracyjne są w większości spowodowane poważnym brakiem enzymów, a to zjawisko dotyczy już populacji na całym świecie.

Prawidłowe trawienie, jako część procesu metabolicznego, odgrywa podwójną rolę.
1/ Z jednej strony, rozkłada złożone substancje pokarmowe: węglowodany, tłuszcze i białka do związków prostych, aby w ten sposób mogły zostać wchłonięte i następnie wykorzystane do rozwoju organizmu oraz produkcji energii.

2/ Z drugiej strony, będąc częścią systemu obrony, z pomocą kwasu solnego zabija zarazki i jednocześnie, uniemożliwiając wchłanianie cząsteczek charakterystycznych dla dostarczanych z pożywieniem roślin (pleśni) lub zwierząt, zapobiega reakcjom alergicznym.

        Proces trawienia rozpoczyna się już w jamie ustnej. Tutaj, w czasie żucia pokarm jest mieszany ze śliną, wydzielaną przez gruczoły ślinowe. Ślina zmiękcza pokarm i sprawia, że łatwiej go połknąć. Ponadto, dzięki enzymowi ptialinie, ślina rozpoczyna trawienie węglowodanów. W jamie ustnej zachodzi również proces odkażania.

     Chociaż główny etap trawienia przypada na odcinek jelita cienkiego, to obróbka enzymatyczna zachodzi także w żołądku. Tutaj białka, zawarte w treści pokarmowej, są poddawane trawiącemu działaniu soku żołądkowego. Obecny w nim kwas solny dezynfekuje pokarm i zapewnia kwaśne środowisko, w którym uaktywnia się główny enzym rozkładający białko – pepsyna.

Niektórzy naukowcy uważają, że ta faza trawienia może zostać pominięta, ponieważ w jelicie cienkim znajduje się kompleks enzymów trawiących białka, zasadniczo zdolnych do wszystkiego (grupa zasadowych proteaz, które są aktywne właśnie w tym zasadowym środowisku). Obok trawienia białek, węglowodanów (za pomocą amylazy, maltazy, laktazy i sacharazy) oraz tłuszczów (lipazy) w jelicie cienkim odbywa się również wchłanianie rozłożonych substancji. Wszystkie te enzymy są częściowo produkowane przez trzustkę, a częściowo przez błonę śluzową jelita.

Enzymy, których nazwy kończą się na -aza, nazwane sa tak od nazw pokarmów (związków) jakie trawią i na które działają. Np. enzym rozkładający cukier nazywa się sacharaza.

Do tej grupy należą:

hydrolazy, które powodują rozkład złożonych substancji na prostsze, przy czym zostaje przyłączona woda, a wśród nich:
 - proteazy, czyli enzymy proteolityczne rozszczepiające białka,
 - lipazy czyli enzymy lipolityczne rozkładające tłuszcze;
dehydrazy odszczepiające wodór, co ma podstawowe znaczenie dla procesów oddychania i fermentacji;
desmolazy powodujące przerwanie tzw. łańcuchów węglowych, czyli połączeń między atomami węgla w jednej cząsteczce.

Do obu ostatnich grup należą enzymy oddechowe, szczególnie ważne w procesie przemiany materii. Materiał ulegający w organizmie utlenianiu i dostarczający mu w tym procesie energii, np. cukier, nie spala się w ustroju bezpośrednio na dwutlenek węgla i wodę, lecz przechodzi przez szereg reakcji, w których pośredniczą coraz inne enzymy, np. dehydraza, oksydaza itd.

Odpowiednio do typu związków pokarmowych, odróżnia się:

enzymy proteolityczne - rozszczepiające białka,

enzymy amylolityczne - rozkładające skrobię i wiele innych węglowodanów oraz

enzymy lipolityczne - działające na tłuszcze.

Zazwyczaj w organizmie występuje po kilka enzymów z każdej grupy, czynnych w różnych odczynach środowiska, co gwarantuje bardzo dokładny rozkład określonego związku.

ROZMIESZCZENIE ENZYMÓW W PRZEWODZIE POKARMOWYM:

ptyalina w ślinie - rozkłada skrobię na glikozę działając w środowisku zasadowym,

pepsyna w soku żołądkowym - rozkłada białka na albumozy i peptony działając w środowisku kwaśnym w skutek obecności kwasu solnego, produkuje przyswajalne aminokwasy niezbędne do budowy silnych kości, skóry, komórek krwi, mięśni i innych narządów.

Kwas solny HCL z żołądku działa na włókna mięsa, jarzyn, owoców i drób. Trawi białka, związki wapnia, żelaza i przystosowuje je do form wchłanianych. Przy niedoborze HCL może dojść do anemii oraz takich chorób jak: niedokrwistość złośliwa,  rak żołądka, wrodzona achlorhydria, jak również schorzenia alergiczne. Brak HCL może wywołać stres, napięcie, złość i niepokój, a także niedobory witamin (przede wszystkim z grupy B i soli mineralnych.
Doktor Alan Nittler, autor książki: A NEW Breed of Doctor" twierdzi z naciskiem, iż każdy po przekroczeniu 40-go roku życia potrzebuje uzupełnienia kwasu solnego. Jednak największym błędem jest stosowanie leków chemicznych typu Malox czy Alka-seltzer. Uzupełniać należy ten enzym w postaci naturalnej betainy HCL. Stąd w każdej nowoczesnej multiwitaminie dla dorosłych firmy CaliVita, a także w wielu naturalnych produktach jak np. Ocean21 znajduje się betaina HCL.

trypsyna w dwunastnicy rozkłada cząsteczki białek na aminokwasy w środowisku zasadowym,

lipaza rozszczepia tłuszcze na glicerynę i kwasy tłuszczowe, które wykorzystywane sa przez organizm do odżywiania komórek skóry, chroniącej organizm przed siniakami (stłuczeniami)  i skaleczeniami, stanowi barierę dla wtargnięcia wirusów i substancji powodujących uczulenia (alergia, atopowe zapalenie skóry, pokrzywka)

amylaza podejmuje działalność ptyaliny,

enzym białkowy - erypsyna w jelicie cienkim (gdzie następuje wchłanianie), rozkłada albumozy i peptony (kontynuacja działalności pepsyny).

Konsekwencje niedoboru enzymów są znacznie gorsze, jeśli są powiązane z niedoborem witamin i składników mineralnych. Należy je uzupełniać; w przeciwnym razie nie można być zdrowym. Każdy z nas w różny sposób reaguje na spożyty pokarm. Dla pewnych osób niektóra żywność może być ciężkostrawna, podczas gdy inni mogą ją spożywać bez żadnych trudności do czasu, gdy ich organizmy produkują wystarczającą ilość enzymów. Jednak produkcja enzymów powinna i może być wspomagana. Pomoc w rozwiązaniu tego problemu oferuje Digestive Enzymes, najnowszy produkt CaliVita®International.

Efekty działania Digestive Enzymes można podsumować następująco:

  • Zawiera prawie pełne spektrum naturalnych enzymów trawiennych, dlatego może być skuteczną pomocą w zaburzeniach trawienia. Może też być stosowany przez całkowicie zdrowe osoby, zwłaszcza podczas obfitych posiłków, kiedy spożyte dania obciążają nadmiernie układ pokarmowy.
  • Podstawowymi enzymami o szerokim zakresie działania w Digestive Enzymes jest mieszanina enzymów trzustkowych - pankreatyna, wzmocniona przez pepsynę, papainę, proteazę i bromelainę, które wspólnie rozkładają białka do ich podstawowych elementów – aminokwasów. Trawienie tłuszczu jest wspierane przez lipazę, a węglowodanów (skrobi) przez amylazę (diastazę).
  • Działanie enzymów w Digestive Enzymes wzmacniają:

- ostryż długi i koper włoski: pobudzające trawienie, ochraniające wątrobę i przeciwdziałające wzdęciom,

- betainę HCL: substytut kwasu solnego

- kwas glutaminowy: odgrywający ważną rolę w procesie odtruwania organizmu.

 

„Śmierć czai się w jelitach” jak ostrzegał ojciec medycyny - Hipokrates

Na szczęście, ta starożytna sentencja może być dzisiaj następująco zmodyfikowana: „Zdrowie zamieszkuje jelita i możemy je chronić przez odpowiednie spożycie enzymów”.

Opracowano na podstawie artykułu prof. dr n. med. V. Szedlak-Vadocz pt:
“Enzymy wspomagające trawienie”

CaliNews Lipiec 2007

Skład: Meal Time
Enzymy papai ...... 250 mg
zawartość: 100 tabetek


Skład: Digestive Enzymes

Nasiona kopru .............. 75 mg
Pankreatyna .................. 75 mg
Kurkuma ........................ 37,5 mg
Kwas glutaminowy ...... 25 mg
Pepsyna ...... ..................17,5 mg
Bromelaina ....................12,5 mg
Betaina HCL ...... ...........10 mg
Diastaza ........................ 10 mg
Papaina ........................... 5 mg
zawartość: 100 tabletek

O firmie   Współpraca   Produkty   Zestawy   Zakazane   Kontakt