Piliniusz Starszy O firmie
Biznes Calivita
Produkty Calivita
Zestawy
Zakazane
Kontakt

Meal Time

NATURALNE  ENZYMY  TRAWIENNE to lekkość trawienia

Stosowane w starożytności powiedzenie: „Jesteś tym, co jesz”, obecnie, w czasach współczesnej cywilizacji vitatorun meal timenależałoby zmienić na: „Jesteś tym, co Twój organizm jest w stanie wykorzystać”, ponieważ istnieją liczne zaburzenia i choroby spowodowane niewłaściwą dietą. Najpierw jednak powinien być spełniony warunek wstępny:

 

Nasz organizm musi rozłożyć, przyswoić i przesłać składniki odżywcze do komórek, w przeciwnym razie nie mogą być one wykorzystane.

Pierwszą i najważniejszą cechą właściwej diety jest odpowiednia podaż enzymów. Świeża, nie poddana obróbce termicznej czy chemicznej żywność, zawiera w sobie naturalne enzymy, niezbędne do prawidłowego przebiegu procesów trawiennych. Ale już w temperaturze około 47°C, większość tych naturalnych enzymów ulega denaturacji. Gama procesów, jakim obecnie poddawana jest żywność, skutecznie niszczy zawarte w żywności enzymy: od utrwalania promieniowaniem radioaktywnym, poprzez mikrofale, pasteryzację, sterylizację, puszkowanie…kończąc na gotowaniu na parze, czy pieczeniu lub smażeniu bez tłuszczu.

Większość badaczy zajmujących się zagadnieniem enzymów, zgadza się z tezą, że przynajmniej 75% naszej diety powinno składać się z surowej, nie przetworzonej żywności, którą, w razie potrzeby, należy dodatkowo suplementować enzymami. W przeciwnym razie organizm kieruje do trawienia enzymy metaboliczne, zaburzając ich własne funkcje. Przez to słabnie system immunologiczny, wyraźnie przyspiesza się proces starzenia, a osłabiony organizm staje się bardziej podatny na choroby. Zbyt dużo monotonnej, gotowanej/smażonej żywności, spożywanej przez dziesięciolecia całkowicie wyczerpuje organizm. Przewlekłe choroby degeneracyjne są w większości spowodowane poważnym brakiem enzymów, a to zjawisko dotyczy już populacji na całym świecie.

Konsekwencje niedoboru enzymów są znacznie gorsze, jeśli są powiązane z niedoborem witamin i składników mineralnych. Należy je uzupełniać; w przeciwnym razie nie można być zdrowym. Każdy z nas w różny sposób reaguje na spożyty pokarm. Dla pewnych osób niektóra żywność może być ciężkostrawna, podczas gdy inni mogą ją spożywać bez żadnych trudności do czasu, gdy ich organizmy produkują wystarczającą ilość enzymów. Jednak produkcja enzymów powinna i może być wspomagana. Pomoc w rozwiązaniu tego problemu oferuje Digestive Enzymes.

Efekty działania Digestive Enzymes można podsumować następująco:

  • Zawiera prawie pełne spektrum naturalnych enzymów trawiennych, dlatego może być skuteczną pomocą w zaburzeniach trawienia. Może też być stosowany przez całkowicie zdrowe osoby, zwłaszcza podczas obfitych posiłków, kiedy spożyte dania obciążają nadmiernie układ pokarmowy.
  • Podstawowymi enzymami o szerokim zakresie działania w Digestive Enzymes jest mieszanina enzymów trzustkowych - pankreatyna, wzmocniona przez pepsynę, papainę, proteazę i bromelainę, które wspólnie rozkładają białka do ich podstawowych elementów – aminokwasów. Trawienie tłuszczu jest wspierane przez lipazę, a węglowodanów (skrobi) przez amylazę (diastazę).
  • Działanie enzymów w Digestive Enzymes wzmacniają:
    - ostryż długi i koper włoski: pobudzające trawienie, ochraniające wątrobę i przeciwdziałające wzdęciom,
    - betainę HCl: substytut kwasu solnego
    - kwas glutaminowy: odgrywający ważną rolę w procesie odtruwania organizmu.
  •  

W obecnych czasach powinniśmy zwracać szczególną uwagę na ostrzeżenie Hipokratesa, ojca medycyny, brzmiące: „Śmierć czai się w jelitach”.

Na szczęście, ta starożytna sentencja może być dzisiaj następująco zmodyfikowana: „Zdrowie zamieszkuje jelita i możemy je chronić przez odpowiednie spożycie enzymów”.

Opracowano na podstawie artykułu prof. dr n. med. V. Szedlak-Vadocz pt:
“Enzymy wspomagające trawienie”
CaliNews Lipiec 2007

Czuję się lekko i zdrowo

Mieszkam i pracuję we Wrocławiu. Jestem pogodną i towarzyską osobą. Mam dużą rodzinę i wielu przyjaciół. Uwielbiam nasze spotkania z okazji imienin, urodzin czy świąt. Zawsze jest wesoło, każdy stara się przynieść coś naprawdę pysznego.

Niestety, jakiś czas temu myślałam, że mój piękny świat legł w gruzach. Problemy pojawiły się niepostrzeżenie. Zaczęło mi przeszkadzać uczucie przepełnienia i ciężkości, nawet po zwyczajnym domowym jedzeniu. Czułam się senna i nie chciało mi się ruszać. Dokuczały mi częste wzdęcia, czasami nawet nudności. Wyglądałam jakbym przytyła, choć waga tego nie wskazywała. Próbowałam sobie pomóc różnymi herbatkami i kropelkami, ale nie widziałam specjalnej poprawy. Miałam tego dość. Postanowiłam zasięgnąć opinii mojego lekarza.

Po długotrwałej diagnostyce stwierdził, że mam problemy z wątrobą i trzustką, więc nakazał ścisłą dietę. Żadnych smażonych ani wędzonych potraw, fasola, groch, cebula – odpadają, nic ostrego ani tłustego. Tak uciążliwa i niesmaczna dieta na dłuższą metę wydawała mi się nie do wytrzymania. Nawet ciastka na pocieszenie. Koszmar!!! To mnie zupełnie załamało. Non stop myślałam o tym, co chciałabym zjeść. Moje życie straciło smak. Nawet rodzinne przyjęcia przestały mnie cieszyć. Na szczęście okazało się, że jest rozwiązanie.

Pewnego dnia odwiedziła mnie Lucyna, moja dawna sąsiadka, która współpracuje z CaliVita®. Nie widziałam jej od kilku lat i zauważyłam, że pomimo przekroczenia 50-tki, ma ciągle szczupłą figurę. Zwierzyłam się jej z moich problemów i wtedy Lucyna wyjęła z torebki opakowanie z tabletkami. Był to Digestive Enzymes – preparat zawierający enzymy trawienne. Za jej namową spróbowałam i po krótkim czasie wiedziałam już, że znalazłam rozwiązanie mojego problemu. Od tej chwili odżyłam. Digestive Enzymes w naturalny sposób pomaga mi strawić to, co zjem, oszczędza moją wątrobę i trzustkę. W ten sposób likwiduje moje dolegliwości. Początkowo przyjmowałam tabletki przy każdym posiłku, teraz – tylko gdy zjem coś ciężkostrawnego. Nareszcie czuję się lekko i zdrowo. Znów z radością spotykam się z rodziną i przyjaciółmi.

Elżbieta Tuniewicz Wrocław

„Zdrowie człowieka zależy nie tylko od jakości przyjmowanego pożywienia, ale od zdolności organizmu do właściwego rozłożenia, wchłonięcia i wykorzystania składników pokarmowych. Jeśli organizm posiada, oprócz niezbędnych substancji odżywczych, także odpowiednią ilość enzymów, wówczas może czynić cuda.”

Dr Howard Loomis

Skład: Meal Time
Enzymy papai ...... 250 mg
zawartość: 100 tabetek


Skład: Digestive Enzymes

Nasiona kopru .............. 75 mg
Pankreatyna .................. 75 mg
Kurkuma ........................ 37,5 mg
Kwas glutaminowy ...... 25 mg
Pepsyna ...... ..................17,5 mg
Bromelaina ....................12,5 mg
Betaina HCL ...... ...........10 mg
Diastaza ........................ 10 mg
Papaina ........................... 5 mg
zawartość: 100 tabletek


Produkty zawierające enzymy:
Digestiv Enzymes
Digest Ease
Meal Time
liofilizowany sok owocu NONI
liofizowany mangostan Zenthonic
liofilizowane algi Ocean 21

O firmie   Współpraca   Produkty   Zestawy   Zakazane   Kontakt