Piliniusz Starszy O firmie
Biznes Calivita
Produkty Calivita
Zestawy
Zakazane
Kontakt

Iron Plus

To preparat najnowszej generacji zawierający żelazo w postaci chelatów, bioflawonoidy oraz witaminę C, co wzmaga vitatorun iron pluswchłanianie żelaza przez organizm.

Żelazo to pierwiastek konieczny do syntezy hemoglobiny – obecnego w krwinkach czerwonych barwnika, który przenosi tlen z płuc do wszystkich komórek organizmu. To również składnik mioglobiny – czerwony składnik mięśni, oraz niektórych enzymów.


Musimy dostarczać żelazo wraz z pożywieniem, ponieważ organizm ludzki nie potrafi go syntetyzować. Wchłaniane i przekazywane do krwi jest niestety tylko około 6-10% z ogólnej ilości spożywanego żelaza. Jego niedobory, z którymi ostatnio spotykamy się dość często, mogą powstawać przy źle zbilansowanej diecie. Dlatego potrzebujemy żelaza w postaci suplementacji.

Łatwo możemy zrozumieć znaczenie żelaza, jeśli wiemy, że od niego przede wszystkim zależy ile tlenu dostanie nasz mózg, serce, wątroba, mięśnie i inne tkanki.

Żelazo :

  • wspomaga wzrost,
  • zwiększa zdolność przeciwstawiania się chorobom,
  • usuwa zmęczenie,
  • zapobiega powstawaniu anemii
  • przywraca naturalny kolor skórze



W ciągu miesiąca kobiety tracą prawie dwukrotnie więcej żelaza niż mężczyźni.

Żelazo i wapń to dwa składniki mineralne, których, jak wskazują badania, najbardziej brak w diecie kobiet. Zapotrzebowanie kobiety na żelazo to przeciętnie 15 mg dziennie, a kobiety w ciąży lub karmiącej piersią - nawet 30 mg dziennie. Jest niemal niemożliwe, żeby kobieta w ciąży otrzymała z pożywienia taką ilość żelaza, gdyż dobrze zrównoważona dieta w 1000 kalorii zawiera tylko 6 mg tego pierwiastka.

Około 10-50% niemowląt, dzieci, nastolatek, kobiet w ciąży, osób uprawiających sport, jak również pań w starszym wieku ma niedobór żelaza.

Oznaki tego niedoboru u dzieci uwidaczniają się na ogół w postaci słabszej koncentracji, zmniejszenia koordynacji ruchów, możliwości uczenia się oraz obniżenia poziomu inteligencji.

Niedobór żelaza może spowodować rozdwajanie się końców włosów, łamliwość paznokci oraz zmęczenie i zawroty głowy.

Osoby wypijające duże ilości kawy i herbaty powinny mieć świadomość, że zawarte w tych napojach substancje (tianiny) mogą utrudniać wchłanianie żelaza. Wrogami tego pierwiastka są również fosfoproteiny jajek, które mogą prowadzić do różnych chorób np. mogą wywołać porfirię (porfiria), uczulenie na światło oraz fityniany obecne w ziarnach pszenicy.

Żelazo najlepiej jest przyjmować w formie chelatowej, z której wchłania się do organizmu aż 92-95 % i jest dobrze tolerowane!

W przeciwieństwie do naturalnej formy żelaza czyli cheltów, produkty z żelazem w formie synetetycznej wchłaniają się na poziomie zaledwie 2-5 % czyli żadnej, a przy tym może powodować wiele nieprzyjenych skutków np. mdłości, wymioty, bóle brzucha i zaparcia.

Chelatowanie jest to proces, podczas którego pierwiastki są zmieniane w związki kompleksowe łatwo przyswajalne przez organizm. Podawanie składników mineralnych w formie chelatów aminokwasowych, zwiększa stopień ich wchłaniania od 3 do 10 razy, a jednocześnie w tej postaci składniki mineralne są odporne na działanie substancji organicznych np. szeroko rozpowszechnionych w produktach roślinnych fitynianów lub szczawianów.
Podobnie organiczne związki żelaza (chelaty) można zażywać razem z witaminą E, a żadne z nich nie straci swojej wartości.

Nowoczesne preparaty suplementujące żelazo, obok organicznego chelatu tego mikroelementu, zawierają też witaminę C i bioflawonoidy, które wspomagają przyswajanie żelaza przez organizm.

Z przyczyn wyżej wymienionych, preparaty te uchodzą za najnowocześniejsze - nie tylko ich skład, lecz i jakość odpowiada najwyższym wymaganiom.



UWAGA!

  • Chociaż w organizmie zdrowego człowieka wchłanianie żelaza w znacznym stopniu zależy od aktualnych potrzeb organizmu, to jednak zażywanie zbyt dużej jego ilości może doprowadzić do choroby (hemochromatoza).
  • Kobiety w ciąży i karmiące piersią zażywanie zwiększonych dawek żelaza niż 3 kapsułki Iron Plus powinny skonsultować z lekarzem.
  • Mężczyźni, którzy zażywają naturalne formy multiwitaminy z chelatowanymi minerałami (wysoko wchłanialne), tylko przy stwierdzonym niedoborze żelaza powinni przyjmować dodatkowo jego preparaty.
  • Przyswajanie żelaza pogarsza się przy schorzeniach reumatycznych, grzybiczych lub przewlekłej opryszczce. W takich przypadkach dzienną dawkę trzeba zwiększyć.


Według Journal of Orthomolecular Medicine, podczas infekcji bakteryjnych nie powinno się zażywać żelaza, gdyż bakteriom też jest ono potrzebne do rozwoju. Organizm podczas infekcji nie zużywa żelaza, lecz je przechowuje, a dopiero po ustąpieniu gorączki zaczyna je wchłaniać. Dlatego przyjmowanie żelaza należy wznowić dopiero po wyleczeniu.
Większa zawartość żelaza w tkankach i narządach zwiększa powstawanie wolnych rodników, rośnie więc zapotrzebowanie organizmu na antyoksydanty.

Opakowanie posiada bezpieczną zakrętkę, dzięki której można mieć pewność, że dziecko nie odkręci nakrętki i nie połknie zawartości opakowania.

Sposób użycia Iron Plus:
profilaktyka: 1 tabletka dziennie lub według zaleceń
leczniczo: 2-3 razy dziennie 1 tabletka lub według zaleceń

Skład: Iron Plus

Bioflawonoidy z cytrusów ....... 10 mg
Witamina C ...... 30 mg
Żelazo (fumara żelazawy) ...... 10 mg
100 tabletek

O firmie   Współpraca   Produkty   Zestawy   Zakazane   Kontakt